Fietsen

MTB

Ben je liefhebber om met je mountainbike de onverharde paden te gaan ontdekken? Dan kun je vanaf het Roode Hert binnen 5 minuten vanuit het dorp meteen de natuur in knallen!

Natuurlijk zijn er heel veel mooie routes uitgezet in Breda en omgeving. Via legio websites als bijvoorbeeld Komoot kun je naar hartenlust kiezen. Routes door de Vrachelse Heide, het Mastbos, Liesbos, de Oude Buisse Heide, de Vloeiweide, enz.

Hieronder een klein overzichtje van tips:

Maar we hebben (binnenkort) ook onze eigen routes.
Momenteel zijn we zelf druk routes aan het samenstellen die je binnenkort via deze website kunt downloaden (GPX)…

MTB
Racefiets

Racefiets

Vrijwel dagelijks verzamelen en starten (en eindelijk uiteraard J) diverse groepen fietsers voor de langere afstanden.

Wil je een beeld hebben van de wijdere omgeving rondom het Roode Hert, Breda? Dan kun je dat natuurlijk heel goed doen op je racefiets.

Hiervoor zijn genoeg routes al gemaakt door liefhebbers. Kijk maar eens op:

Vrijwel dagelijks verzamelen en starten (en eindelijk uiteraard :-)) diverse groepen fietsers voor de langere afstanden. Samen maken we momenteel eigen routes die we binnenkort graag aan je willen presenteren… ze zijn dan op deze pagina te downloaden (GPX).

Recreatieve fietsers

Wist je dat er in de nabije omgeving van het Roode Hert al reeds diverse fietsroutes uitgezet zijn die zeer zeker de moeite waard zijn om te rijden.

Hieronder enkele voorbeelden van mooie fietsroutes in de nabije omgeving:

1. De Van Gogh routes

TREED IN DE VOETSPOREN VAN VINCENT VAN GOGH

Fiets door het Brabantse landschap dat Van Gogh zo geïnspireerd heeft en bezoek de Van Gogh locaties in Noord-Brabant. Dichter bij Vincent kan je niet komen! Download de fietsroutes en bestel de speciale Van Gogh fietsroutekaarten.

Deze fietsroutekaarten zijn via Visit Brabant te bestellen (https://webshop.visitbrabant.com/fietsen/van-gogh-fietsroutekaarten).

Het Brabantse leven en landschap vormen de basis van het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). In Brabant werd Vincent geboren, hier groeide hij op, vond hij inspiratie, zette hij zijn eerste schetsen op papier, ontwikkelde hij zich tot schilder en maakte hij zijn eerste meesterwerk: De aardappeleters.

De Van Gogh fietsroute heeft in totaal een lengte van 435 kilometer, verdeeld in tien fietsrondjes. De rondjes zijn met elkaar verbonden door Van Gogh-verbindingsroutes. Je geniet van de gevarieerde Brabantse landschappen en bezoekt plekken die Van Gogh hebben gevormd.

De meest dichtbij zijnde routes zijn:

A) Van Gogh Fietsroute, Zundert Noordoost (56 km)

Op 30 maart 1853 werd Vincent van Gogh geboren in Zundert. Op de plaats van het Vincent van GoghHuis stond de oude pastorie van de Nederlands Hervormde Gemeente. Hier woonde Vincent tot zijn zestiende jaar. Stap op de fiets en ontdek de oorsprong van Vincents persoonlijkheid en kunstenaarschap.

Tijdens deze Van Gogh fietsroute kun je allereerst kennismaken met de zes Van Gogh Monumenten in Zundert. Je fietst door een schilderachtig landschap, via het Markdal en langs rivier De Mark richting Breda en vervolgens via enkele buurtschappen richting Etten-Leur. Deze route gaat niet rechtstreeks de stadscentra in. Je kunt uiteraard overwegen om de Van Gogh fietsroute naar Etten-Leur of Breda te volgen.

Terug naar Zundert kom je door natuurgebied de Pannenhoef. Hier zijn elf drooggelegde vennen weer uitgegraven en tot leven gewekt, met historische namen als ‘de Flesch’, ‘Hazemerenven’, ‘de Lokker’ en ‘de Bak’. Pure natuur, zoals ook Vincent die gezien moet hebben. In het centrum van Zundert (bij het Van GoghHuis en het kerkje) en in de Pannenhoef (bij de Zwarte Schuur) staan informatieve audiozuilen.

“De natuur begint altijd met den teekenaar te weerstaan maar zoo wie het waarachtig ernstig opneemt laat zich door dien tegenstand niet van streek brengen, integendeel ’t is prikkel te meer om te overwinnen, en in den grond zijn de natuur en een opregt teekenaar het eens.”

Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo, Etten, tussen 12 en 15 oktober 1881

Fiets een stukje om voor…

Let op: niet alle bezienswaardigheden liggen direct aan deze fietsroute. Je moet een stukje van de route afwijken voor:

* Het dorp Meersel-Dreef (België) en het Mariapark met de Lourdesgrot, een bekend bedevaartsoord.

Hoe werkt de Van Gogh fietsroute?

De Van Gogh fietsroute is uitgezet via het Brabantse knooppuntensysteem. Onder elk knooppuntbord tref je een Van Gogh fietsroutebord. Volg eenvoudigweg de Van Gogh fietsroutebordjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het knooppuntensysteem.

Wil je de route downloaden (GPX) of meer info, kijk eens op:

https://www.visitbrabant.com/nl/routeoverzicht/1872441933/van-gogh-fietsroute-noordoost

 

B) Van Gogh Fietsroute, Zundert Noordwest (46 km)

De later wereldberoemd geworden Van Gogh was niet het eerste kind van Theodorus van Gogh (1822-1885) en Anna Cornelia Carbentus (1819-1907). Hun eerste zoontje (óók ‘Vincent’ geheten) was precies een jaar eerder, op dezelfde datum, dood geboren. Een aangrijpend verhaal dat in en rond het Vincent van GoghHuis wordt verteld.

Op de plek van het Van GoghHuis stond de oude pastorie van de Nederlands Hervormde Gemeente. Hier woonde Vincent tot zijn zestiende jaar. Samen met zijn ouders en nog drie zussen en twee broers: Anna (1855-1930), Theo (1857-1891), Elisabeth (1859-1936), Willemien (1862-1942) en Cor (1867-1900).

Het gezin wandelde vaak in de omgeving van Zundert. Die wandelingen vormden de basis van Vincents liefde voor de natuur en het boerenleven. Een fascinatie die later tot uiting kwam in zijn werk.

Deze Van Gogh fietsroute laat je onder andere kennismaken met de zes Van Gogh Monumenten in Zundert, de diverse plekken waar Vincent wandelde, die hij tekende en beschreef in zijn brieven.

“O dat Zundert, de gedachte daaraan is soms bijna al te sterk.”

Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo, Isleworth, 3 oktober 1876

Hoe werkt de Van Gogh fietsroute?

De Van Gogh fietsroute is uitgezet via het Brabantse knooppuntensysteem. Onder elk knooppuntbord tref je een Van Gogh fietsroutebord. Volg eenvoudigweg de Van Gogh fietsroutebordjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het knooppuntensysteem.

Wil je de route downloaden (GPX) of meer info, kijk eens op:

https://www.visitbrabant.com/nl/routeoverzicht/1858003031/van-gogh-fietsroute-zundert-noordwest

 

Van Gogh Fietsroute, Etten-Leur Noord (32 km)

Deze Van Gogh fietsroute start in het centrum, vlakbij de vijf Etten-Leurse Van Gogh Monumenten: de Van Gogh Kerk, de locatie van de voormalige Nederlands hervormde pastorie, de voormalige kosterswoning, het Oude Raadhuis en de Lambertuskerk. De Van Gogh Kerk is zeker een bezoek waard. In de Binnentuin (bij het standbeeld) en op het Marktplein (Moeierboom) staan informatieve audiozuilen.

Het bijzondere van deze route is onder meer dat je vanaf het straatje ‘Achter de Vaart’ enkele honderden knotwilgen passeert. Vincent van Gogh was gek op deze zo karakteristieke bomen. Hij heeft er veel getekend en – later in Frankrijk – ook geschilderd. Soms vanuit zijn herinnering aan Brabant. Knotwilgen hadden voor Van Gogh een diepere betekenis. Ze kregen een bijna menselijke dimensie.

Ongeveer halverwege de route (fietsknooppunt 41) kun je een extra lusje richting Zevenbergen maken. Bij Vincents voormalige kostschool (Stationsstraat 16) staat een audiozuil. De route gaat over zand en klei, door bossen en polders, langs oude hoeves en hardwerkende boeren. Je ziet dus wat Vincent ook zag.

[Citaat]

“Ik zie in de hele natuur, b.v. in bomen, expressie en als ’t ware een ziel. Een rij knotwilgen heeft iets van een processie weesmannen soms. Het jongen koren kan iets onuitsprekelijks reins en zachts hebben, dat een dergelijke emotie opwekt als de expressie van een slapend kindje b.v.”

(Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo, Etten, oktober 1881)

Fiets een stukje om voor…

Let op: niet alle bezienswaardigheden in Etten-Leur en omgeving liggen direct aan deze fietsroute. Je moet een stukje van de route afwijken voor:

* Vincents voormalige kostschool in Zevenbergen

Hoe werkt de Van Gogh fietsroute?

De Van Gogh fietsroute is uitgezet via het Brabantse knooppuntensysteem. Onder elk knooppuntbord tref je een Van Gogh fietsroutebord. Volg eenvoudigweg de Van Gogh fietsroutebordjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het knooppuntensysteem.

Wil je de route downloaden (GPX) of meer info, kijk eens op:

https://www.visitbrabant.com/nl/routeoverzicht/2362052413/van-gogh-fietsroute-etten-leur-noord

 

Van Gogh fietsroute Etten-Leur Zuid (29 km)

De familie Van Gogh woonde in Etten van 1875 tot 1882. Vader Theodorus was er predikant. Voor Vincent van Gogh was Etten regelmatig een toevluchtsoord in die jaren. Hij had in Etten zijn eerste atelier en werkte er dag en nacht aan studies, schetsen en tekeningen. Later, in Frankrijk, schilderde hij het kleurrijke en fantasierijke ‘Herinnering aan de tuin in Etten’ (Arles, 1888).

Tijdens deze Van Gogh fietsroute kun je allereerst kennismaken met de vijf Van Gogh Monumenten in het centrum van Etten-Leur, waaronder de Van Gogh Kerk. Een aanrader voor een bezoek. Bij de Moeierboom op het Marktplein en bij Vincent van Goghs standbeeld in de Binnentuin staan informatieve audiozuilen die het verhaal rond zijn aankomst in en vertrek uit Etten vertellen.

Je fietst naar de omliggende dorpen Hoeven en St. Willebrord. Vincent kwam in Hoeven (de Hoeve in de volksmond) met zijn vader, die daar hulpdominee was. Hij kwam ook in St. Willebrord (’t Heike), waar Cornelis Schuitemaker woonde. Dat was toen een van Vincents favoriete modellen. Hij heeft meerdere tekeningen van hem gemaakt. Zowel in het centrum van Hoeven als in St. Willebrord staat een audiozuil.

“Ik ben toch zoo blij dat het alzoo is geschikt dat ik eenigen tijd rustig hier kan werken, ik hoop zooveel studies te maken als ik maar kan want dat is het zaad waar later teekeningen van komen.”

Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo, Etten, 30 april of 1 mei 1881

Hoe werkt de Van Gogh fietsroute?

De Van Gogh fietsroute is uitgezet via het Brabantse knooppuntensysteem. Onder elk knooppuntbord tref je een Van Gogh fietsroutebord. Volg eenvoudigweg de Van Gogh fietsroutebordjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het knooppuntensysteem.

Wil je de route downloaden (GPX) of meer info, kijk eens op:

https://www.visitbrabant.com/nl/routeoverzicht/913621633/van-gogh-fietsroute-etten-leur-zuid

2. Liberation fietsroute Breda (42 km)

Deze route in en rondom Breda laat de zegetocht van de Polen zien. Onder leiding van generaal Maczek hebben zij in 1944 namelijk de stad bevrijd. Dankzij Maczeks goede inzicht werd een groot deel van de stad gespaard. Toch is er voor inwoners en omwonenden genoeg leed te herdenken. Van het drama in de bossen, doordat de oorlog voor sommigen een paar weken te lang duurde, tot de van-deur-tot-deur gevechten. Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog aangekondigd. De raderen van het verzet gaan draaien. In stilte weliswaar, maar hoe lang houd je dat vol?

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken.

Hoe werkt de Liberation Route Brabant fietsroute?

De Liberation Route Brabant bestaat uit acht fietslussen verspreid over de provincie. Bekijk de acht fietsroutes op www.visitbrabant.com/liberationroute. De Liberation Route Brabant is uitgezet over het Brabantse fietsknooppuntennetwerk. Op ieder knooppunt vind je een bordje met ‘Liberation Route’. Volg de pijlen van het ene naar het andere knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het fietsknooppuntennetwerk.

Wil je de route downloaden (GPX) of meer info, kijk eens op:

https://www.visitbrabant.com/nl/routeoverzicht/1148113593/liberation-fietsroute-breda